Kozieradka – naturalny booster

Trenujesz sporty siłowe i chcesz poprawić wyniki? Szukasz złotego środka – brakującego elementu w twojej diecie? Zainteresuj się kozieradką, naturalnym boosterem posiadającym szereg właściwości, które sprawią, że progres to kwestia czasu.

Czym jest kozieradka?

Kozieradka to roślina rodem z rejonów Morza Śródziemnego. Dzisiaj uprawiana jest niemal wszędzie – w tym w Polsce. Nazywana również bożą trawką, greckim sianem, czy koniczyną grecką, posiada wiele właściwości, które wzmacniają organizm i poprawiają samopoczucie. Produkty z kozieradki stosowane są m.in.: w kosmetyce, kuchni, lecznictwie oraz kulturystyce. Kozieradka powinna przede wszystkim wzbudzić zainteresowanie osób uprawiających sport, lecz nie tylko.

Jaki wpływ na organizm ma boża trawka?

Spożywanie nasion kozieradki posiada szereg zalet takich jak:

-wspomaganie układu pokarmowego

-pozytywny wpływ na zmiany skórne

-łagodzenie stanów zapalnych i infekcji

-pobudzanie czynności krwiotwórczych szpiku kostnego

-redukowanie poziomu cukru we krwi

-wzmacnianie włosów

-obniżanie poziomu cholesterolu

Ponadto boża trawka to prawdziwa żyła złota, jeżeli chodzi o źródła witamin, a przede wszystkim: witaminy C, A, B6, kwasu foliowego oraz minerałów (potas, sod, cynk, fosfor, magnez, żelazo, wapń).

Dlaczego sportowcy powinni zainteresować się kozieradką?

Poza wspomnianym powyżej szeregiem zalet, kozieradka podwyższa testosteron, co z kolei sprawia, że tkanka tłuszczowa jest szybciej spalana, a co za tym idzie – sprzyja kształtowaniu mięśni. Co na ten temat mają do powiedzenia naukowcy? Badanie przeprowadzone przez naukowców z Baylor University w 2010 roku wykazało, że suplementacja kozieradką prowadziła do obniżenia tkanki tłuszczowej i zwiększenia ogólnego poziomu testosteronu u mężczyzn trenujących z ciężarami. Codziennie podawano mężczyznom 500 mg kozieradki, którzy przez następne 4 tygodnie trenowali z ciężarami. Po 8 tygodniach okazało się, że co prawda kozieradka nie poprawiła wytrzymałości i siły mięśniowej, lecz obniżyła tkankę tłuszczową i zwiększyła poziom testosteronu. Kolejnym atutem greckiej koniczyny jest wpływ na samopoczucie, które jest istotne dla osób uprawiających wyczynowy sport – w szczególności kulturystów. Kozieradka pomaga również w procesach regeneracyjnych uszkodzonych tkanek oraz aktywuje procesy wytwarzania czerwonych krwinek. Oprócz tego związki zawarte w bożej trawce zwiększają stężenie erytrocytów i hemoglobiny we krwi oraz poprawiają libido i wytrzymałość. Same plusy !

Jak stosować grecką koniczynę?

Istnieje kilka sposobów. Do najpopularniejszych należy m.in.: dodawanie kozieradki do potraw jako przyprawy, która szczególnie dobrze sprawdza się w potrawach kuchni azjatyckiej oraz różnego rodzaju sałatkach i daniach warzywnych. Pamiętajcie, że goryczkowy zapach i smak nie przypadnie wszystkim do gustu. Można go zniwelować, lekko uprażając nasiona. Ponadto kozieradka może być także stosowana jako suplement diety, który znajdziemy w aptekach oraz wszystkich sklepach z odżywkami i suplementami dla sportowców. Warto wspomnieć, że z greckiej koniczyny można zrobić odwar – jedną lub dwie łyżeczki kozieradki zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy przez około trzydzieści minut. Równie dobrym rozwiązaniem jest połknięcie jednej lub dwóch łyżeczek sproszkowanych nasion tej rośliny Pamiętajcie o regularności. Zupełnie jak z treningiem. Konsekwencja popłaca, z pewnością się nie zawiedziecie.

Wartości odżywcze nasion kozieradki w 100g:

• Wartość energetyczna – 323 kcal

• Białko ogółem – 23 g

• Tłuszcz – 6.41 g

• Węglowodany – 58.35 g

• Błonnik – 24.6 g Witaminy:

• Witamina C – 3 mg

• Tiamina – 0.322 mg

• Ryboflawina – 0.366 mg

• Niacyna – 1.640 mg

• Witamina B6 – 0.600 mg

• Kwas foliowy – 57 µg

• Witamina A – 60 IU Minerały:

• Wapń – 176 mg

• Żelazo – 33.53 mg

• Magnez – 191 mg

• Fosfor – 296 mg

• Potas – 770 mg

• Sód – 67 mg

• Cynk – 2.50 mg

Ostatnie posty:

Zobacz inne posty: